Achterhoek op glas

Smart TVs en Settopboxen

Een Smart TV is een televisietoestel dat contact kan maken met internet diensten, waardoor men direct op de televisie gebruik kan maken van internetfunctionaliteiten. Internet Service Providers hebben zo-genoemd All-in-One abonnementen voor hun klanten met breedband via glasvezel. TV kanalen (standaard en HD kwaliteit) worden via het internet geleverd. 

Een settopbox (afgekort: STB) is een elektronisch apparaat dat een conventionele televisie verbindt met externe bronnen en het signaal decodeert zodat het op de aangesloten televisie te zien is. In het verleden waren STBs in gebruik voor satelliet- en kabel-bronnen, maar nu er zijn ook STBs voor internet gebruik.

Toekomst Digitenne onzeker?

Het ministerie van Economische Zaken doet onderzoek naar de toekomst van digitale ethertelevisie na 2017. KPN had tot en met 31 januari 2017 de uitzendvergunningen voor het aanbieden van Digitenne. De licentie is verlengd tot 2030. En een van de voorwaarden is dat uiterlijk 2020 in de nieuwe norm DVB-T2 uitgezonden gaat worden. Dat is MPEG4 H.265 1080p.

De aanhoudende steeds groter wordende vraag naar mobiel internet in Nederland is de oorzaak van een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken naar de vraag in hoeverre er na afloop van de huidige uitzendvergunningen nog belangstelling van marktpartijen voor heruitgifte van de vergunningen is. Het aantal Nederlanders dat via de ether naar digitale ethertelevisie via Digitenne kijkt, loopt hard terug. Dat komt mede omdat KPN de focus op Interactieve TV en de daaraan gekoppelde uitrol van glasvezel en VDSL heeft. Het aantal klanten van Digitenne daalt, blijkt uit cijfers die Telecompaper bijhoudt over de televisiemarkt. In de tweede helft van 2010 piekte het aantal op 900.000 klanten om daarna een daling in te zetten tot 600.000 eind 2013. In april 2017, waren het aantal klanten van Digitenne onder 300.000 gedalde.

Investering nodig

Om digitale ethertelevisie in de toekomst een kans op nieuw succes te geven, is een grote investering nodig. De nu gebruikte DVB-T techniek biedt onvoldoende capaciteit voor het aanbieden van een groter zenderaanbod en HD-kanalen. De overstap naar de bandbreedtebesparende opvolgende techniek DVB-T2 kost KPN teveel geld. Naast de hele uitzendinfrastructuur dient KPN ook te investeren in nieuwe tv-decoders. KPN biedt Digitenne-klanten namelijk de tv-decoder in bruikleen en dient dus ook financieel op te draaien voor nieuwe DVB-T2 geschikte decoders. In de komende jaren wordt meer klantverlies bij Digitenne verwacht. In de hoogtijdagen had Digitenne bijna een miljoen abonnees. Eind 2013 was dit naar zeshonderdduizend gezakt. Op april 2017 was er nog minder dan driehonderdduizend abonnees.

Frequenties voor 4G

Nu steeds meer Nederlanders gebruik van sneller mobiel internet via 4G maken, is de vraag of er na 2017 nog wel voldoende vraag naar digitale ethertelevisie is. Zeker nu via mobiel internet naar tv-zenders gekeken kan worden is de vraag van het ministerie van Economische Zaken of er nog marktpartijen interesse hebben in de uitzendfrequenties van Digitenne. Mocht dit niet het geval zijn dan kan overwogen worden om de frequenties die nu voor Digitenne dienstdoen voor mobiel internet in te zetten.

Bron: www.telecompaper.com & www.totaaltv.nl