Achterhoek op glas

Wie Zijn Wij?

Op dit pagina zijn de twee initiatiefgroepen voor glasvezel in "Achterhoek Zuid" benoemd: "Achterhoek Op Glas" en "Wij Zijn er Klaar Voor!".

Lees hieronder meer over de persoonlijke motivaties van mensen. Voor contact, zie onze contactpagina.

Achterhoek Op Glas

Jan Geert Hek

Mijn naam is Jan Geert Hek. Samen met Leonie Janssen en onze drie kinderen: Jesse, Aron en Lisanne wonen we sinds 2005 aan de Generaalsweg.

Jan Geert HekSinds 2013 heb ik samen met een compagnon een eigen ICT-bedrijf Qtopia, waarbij we software maken (oa. voor onder-wijs) en organisaties helpen met hun ICT-infra-structuur en inter-netbeveiliging.


Het liefst werk ik zo veel mogelijk vanuit huis. Door de trage internetverbinding is dat voor veel werkzaamheden niet mogelijk en moet ik ze op een andere locatie uitvoeren. Naast efficiënter werken, wil ik ook graag goed onderwijs voor mijn kinderen. Laat ik voorop stellen dat ik zeer enthousiast ben over onze school en de leerkrachten. Echter, het feit is wel dat veel nieuw ontwikkelde leermiddelen gebruik maken van internet. Ik zou graag zien, dat onze school deze middelen kan gaan gebruiken.

Persoonlijk denk ik dat veel mensen de invloed van internet op onze samenleving onderschatten. Het is tegenwoordig al volstrekt normaal dat de TV, geluidsapparatuur en de CV al een internetaansluiting hebben en met de telefoon of tablet te bedienen zijn. Wat volgt is de verlichting, energiemeters, beveiliging, etc... In de zorg is digitalisering in volle gang. Zorg op afstand is in onze regio al heel normaal. Hoe lang duurt het voordat je (door je trage internet) meer zorgpremie moet betalen omdat je geen gebruik kunt maken van zorg op afstand?

Ik ben daarom enthousiast over gesprekken met CIF en onze gemeente. Ik denk dat we de kans met beide handen moeten aangrijpen. Als we deze kans missen, kon het volgende initiatief wel eens lang op zich kan laten wachten. Ik hoop van harte dat u er ook zo over denkt en mee doet. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de volgende generatie.

Geoff Coupe

Mijn naam is Geoff Coupe. Samen met Martin van Hooft wonen we sinds 2006 op de Entinkweg in Heelweg.

Ik heb bij Shell als ICT Architect gewerkt. Ons team was verantwoordelijk voor de standaarden van ICT-infrastructuur van Shell over de gehele wereld.

 

Nu ben ik gelukkig gepensioneerd, en Martin en ik wonen op een prachtige plek in het mooie Achterhoekse landschap. Ik wil hier zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Daarom denk ik over de toekomst na en zullen wij misschien zorg op afstand nodig hebben. Zonder breedband via glasvezel zal dat moeilijk en misschien zelfs onmogelijk zijn. Ik ben het met Jan Geert eens: ik durf te wedden dat zorgpremies duurder zullen worden voor huishoudens die geen gebruik kunnen maken van zorg op afstand.

Martijn Steenaert

Martijn Steenaert, 48 jaar
Woon met vriendin en 2 dochters van middelbare school leeftijd sinds 2002 op de Bosboombroekerweg in Oost.


Voor mijn werk zit ik meestal 2 dagen per week thuis achter mijn laptop. Eigenlijk zou ik vanaf de server van mijn werkgever moeten werken, maar dat lukt met 3,5 Mbps download niet. Om over upload maar niet te spreken. Video gesprekken zijn vrijwel niet te voeren, alleen de audiogesprekken gaan goed.

De kinderen maken veel gebruik van de computer en van hun smartphone via wifi. Zowel privé als voor school. Vaak gemopper over beeldkwaliteit bij het bekijken van bijvoorbeeld uitzending gemist.
Sinds ruim een jaar hebben we een smart tv, maar van de wifi mogelijkheden die deze tv biedt kunnen we nauwelijks gebruik maken.
Op dit moment hebben we verschillende abonnementen voor telefoon+internet, voor een satellietschotel (voor de tv in de woonkamer) en voor digitenne (voor de tv boven). Het internetabonnement, dat we hebben bij KPN, belooft 10 Mbps op ons adres. We halen meestal 3,5 Mbps.
Eerder woonden we in Barlo en hadden we een inbelverbinding voor internet. Toen we vervolgens bijna 13 jaar geleden op de Heelweg kwamen wonen hebben we meteen ADSL aan laten leggen. Daar waren we blij mee, net zo blij als met het nieuwe mobieltje voor het werk: de Nokia 6310.
Breedband internet vind ik voor ons dagelijkse leven anno 2015 net zo belangrijk als dubbel glas, een HR-ketel en zonnepanelen. De laatste 3 hebben we al een tijdje en voor breedband internet wil ik me graag inzetten.

 

"Wij Zijn er Klaar Voor!"

Jan Scholten, Jeroen Stern en Jans Speulman

Jan Scholten, Jeroen Stern en Jans Speulman wonen al jaren in het prachtige buitengebied van de Slangenburg en Heidenhoek. Jeroen werkt voor een grote financiële dienstverlener, Jan en Jans zijn beide zelfstandig ondernemers. Zij hebben van nabij meegemaakt hoe internet en de beschikbaarheid van digitale diensten zich de afgelopen jaren in sneltreinvaart heeft ontwikkeld. Dat is prachtig zolang je in een stad of dorp woont, maar de voor deze diensten noodzakelijke infrastructuur is in het buitengebied niet met de ontwikkelingen meegegaan. 
De oude PTT-koperen telefoonverbinding, die nog dateert uit de jaren '50 van de vorige eeuw is onbetrouwbaar, waardoor internet er regelmatig uitligt. Bovendien wonen de meeste bewoners dusdanig ver van een telefooncentrale dat de verbinding traag en onwerkbaar is. Digitale diensten die voor bewoners in een stad of dorp al jarenlang de normaalste zaak van de wereld zijn, zijn voor bewoners in het buitengebied niet beschikbaar. Thuiswerken, waarop alle drie initiatiefnemers zijn aangewezen, is regelmatig onmogelijk. En als het al lukt, dan alleen als de rest van het gezin even niets op internet doet. Filmpjes kijken (Youtube, Netflix), grote bestanden uploaden, werken in de cloud, de initiatiefnemers kennen de voordelen en hebben er ervaring mee. Geen luxe voorziening of een leuk speeltje, zoals velen internet nog zien, maar een absolute noodzaak om te kunnen werken en leven. Echter niet vanuit huis, want daar werkt dat allemaal niet. 

Het is de drie initiatiefnemers een doorn in het oog dat commerciële partijen niet bereid zijn om in het buitengebied te investeren, terwijl daar duizenden huishoudens en ondernemers gevestigd zijn die met smart zitten te wachten op een snelle en betrouwbare internetverbinding. Dit heeft directe gevolgen voor de leefbaarheid in het buitengebied. Hoe langer er wordt gewacht met het aanleggen van de benodigde infrastructuur (=glasvezelkabel) hoe meer het buitengebied achter raakt op stedelijke gebieden. De krimp is al een aantal jaren bezig en zonder snel internet zal zich dat alleen maar doorzetten.

Gelukkig is er nu beweging in de markt en is een doorbraak mogelijk om nog in 2016 met de aanleg van glasvezel te starten. Dat is voor Jan, Jeroen en Jans de reden om nu in actie te komen en gemeentelijk bestuurders en investeerders te ondersteunen en tot daadkracht te bewegen.

 

website Wij Zijn Er Klaar Voor!