Achterhoek op glas

Ondernemers

Steeds meer ondernemers willen onafhankelijk van plaats en tijd kunnen werken, bestanden delen en overleg kunnen voeren met medewerkers, opdrachtgevers of afnemers. Ook bieden zij steeds vaker hun producten aan via eigen webwinkels.

Het midden- en kleinbedrijf is vaak de voornaamste economische kracht van het landelijke gebied. Zo leveren de toeristische sector, industrie aan huis, zzp-ers, en galeries naast de agrarische sector allen hun bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio.

Ondernemers zijn meer en meer afhankelijk geworden van snelle verbindingen met een hoge capaciteit. Het werken in de cloud (voor backup, beheer, software e.d.) vraagt hogere bandbreedtes. Niet overal is deze snelle verbinding aanwezig. Dat geldt voor bedrijven gevestigd op bedrijventerreinen, maar nog meer voor ondernemers verspreid in het buitengebied.

Om de bedrijvigheid voor de regio te behouden is een snelle internetverbinding een belangrijke vereiste. Daarnaast biedt een snelle internetverbinding mogelijkheden voor nieuwe producten en diensten waardoor nieuwe bedrijvigheid kan worden aangetrokken.

De 'cottage industries' (kleinschalige creatieve of kennisbedrijven gevestigd in het landelijk gebied maar sterk verbonden met de ‘globaliserende wereld’) leveren zeer verschillende producten en diensten, maar hebben allen een goede internetverbinding nodig. Denk aan een zelfstandige consultant die vanuit huis werkt, aan de pottenbakkerij die internet moet kunnen gebruiken om producten aan te bieden, de architect die met omvangrijke 3D modellen werkt of aan de fotograaf die grote hoeveelheden foto’s moet kunnen delen.

Bron: Breedband Noord-Groningen

“Glasvezel is een nutsvoorziening die er echt moet komen” - lees dit verhaal van een consultant in Lintelo

Cynthia van Haperen

Hallo, mijn naam is Cynthia van Haperen, sinds 2010 wonen wij met ons gezin aan de Spiekersweg in Heelweg.

Als ondernemer met een groeiend bedrijf in Arnhem maar ook als mama met nog kleine kinderen thuis vormt ‘het internet’ mijn allerbelangrijkste levenslijn. 

Ik verzorg grote delen van de organisatie van ons bedrijf  vanuit huis. De hele dag door komen er vragen in- en uit over contracten met klanten, personeelsgerelateerde vragen en de administratieve kant van de zaak die ook grotendeels online plaats vindt. Als communicatiemiddel en als kanaal naar onze leveranciers kan ik dus niet zonder internet met voldoende hoge snelheid.

Maar ook als mama heb ik groot belang aan dat internet. Educatieve spelletjes op de ipad? Een tekenfilm op Netflix? Een uitje zoeken om die dag iets leuks te gaan doen? Modern onderwijs op onze dorpsschool? Dat zijn de dingen van nu, maar wie zegt ons hoe het zit met aanbod van hoger onderwijs over 15 tot 20 jaar? Over zorgaanbod vanuit steeds goedkoper functionerende instellingen? Beveiliging van ons huis en onze kinderen?

Ons bedrijf is actief in de ICT en wij weten dus hoe hard de digitale wereld zich ontwikkeld. Het wordt een steeds groter onderdeel van ons leven en zal dus ook steeds zwaardere eisen gaan stellen aan verbindingen. De bandbreedte die wij nu in huis hebben is net genoeg voor de basis zaken, maar hoe lang nog? Ik wil mij graag hard maken voor een glasvezelverbinding die Heelweg weer in staat stelt de komende 20 jaar alle ontwikkelingen van de wereld zonder enig oponthoud binnen te laten!