Achterhoek op glas

Zorg op afstand

Er is op dit moment een focus op “Zorg op afstand”. De regering en gemeenten willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, ondersteund door professionals in de gezondheidszorg, verzorgers en vrijwilligers. Hun diensten zullen steeds vaker worden geleverd via het internet. Het betreft diensten zoals:

  • het op afstand kunnen monitoren van lichaamsfuncties,
  • aansturen van (elektrische) toepassingen zoals licht of kookplaat,
  • het toepassen van sensoren voor dwaaldetectie bij dementie,
  • openen en kunnen sluiten van de toegang tot een specifieke ruimte in een gebouw of thuis.

Zelfstandig thuis blijven wonen is alleen mogelijk met een efficiënte organisatie door thuishulporganisaties. De verpleegster en de arts zullen met behulp van een videoverbindingen contact met hun patiënten onderhouden om niet onredelijk veel reistijd te maken voor thuisbezoeken.

Wilt u meer zien over de toepassingen van zorg-op-afstand die nu al bestaan? De volgende filmpjes zijn dan zeker interessant:

 

Waarom glasvezelinternet belangrijk is voor de zorg

Thea Wassink

Communicatiemanager Sensire

Mensen wonen steeds vaker thuis, ook als ze zorg nodig hebben. Zorg die vroeger vaak in een verpleeghuis of een ziekenhuis werd gegeven. Om deze zorg verantwoord thuis te kunnen bieden, maken we steeds meer gebruik van digitale technieken. Ouderen kunnen bijvoorbeeld beeldbellen met verpleegkundigen als ze vragen hebben. Of ze sturen via een zorgapp gezondheidsgegevens door. Dat werkt met een ADSL-verbinding, maar is veel sneller en betrouwbaarder met een glasvezelverbinding. 

Zorgorganisaties en mantelzorgers houden ook steeds vaker via een videoverbinding op afstand een oogje in het zeil. Bijvoorbeeld ’s nachts bij mensen met dementie of bij mensen in de laatste levensfase. Ze kijken ook op afstand mee bij mensen die thuis worden behandeld en via een infuuspomp medicijnen, voedingsstoffen en vloeistof toegediend krijgen. Het gevaar dat het scherm daarbij op zwart gaat, moet verwaarloosbaar zijn. 

Een snelle, betrouwbare internetverbinding is essentieel als een deel van de zorg via digitale middelen verloopt. Glasvezelinternet kan voor mensen het verschil maken tussen thuis blijven wonen en in een verzorgingshuis of ziekenhuis verblijven. Een groot verschil in zelfstandigheid.

In de toekomst komen er alleen maar meer van dit soort digitale toepassingen, die het leven van ouderen makkelijker en veiliger maken. In de Achterhoek lopen we voorop als het gaat om innovatieve zorg. Als dat zo blijft, is dat goed voor Achterhoekse ouderen én voor de uitstraling van de regio. Daarvoor is glasvezelinternet cruciaal. 

Wilt u meer weten over digitale oplossingen in de zorg? De filmpjes van Sensire hierover schetsen een mooi beeld van de nabije toekomst.