Achterhoek op glas

Digitale Woestijn

"Een tijdje geleden hoorde ik iemand uit Heelweg over de digitale woestijn praten. Een begrip waar ik als gebruiker van het glasvezelnet eigenlijk nog niet eerder bij stil had gestaan. Voor mij is het heel normaal dat ik snel internet heb. Voor circa 2600 aansluitingen in het buitengebied van Oude IJsselstreek is het echter nog een digitale woestijn.

Dat deze uitspraak van iemand uit Heelweg kwam is niet zo verwonderlijk. Daar zijn ze namelijk al helemaal klaar voor het glasvezelnetwerk. Een aansluiting op het digitale netwerk kan hen niet snel genoeg gaan. Het moet net zo gewoon worden als aangesloten zijn op water, elektra of riolering. Kijk maar eens op dit site daar vindt u veel informatie.

De afgelopen weken hebben de acht Achterhoekse gemeenten samen met Doesburg, Zutphen en Lochem haast gemaakt met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. We hebben goede afspraken gemaakt met CIF, het bedrijf dat de glasvezel aanlegt. Één van de belangrijkste afspraken is: minimaal vijftig procent van de aansluitingen in het buitengebied van onze gemeente moet een abonnement afnemen. Als dit niet gebeurt gaat de aanleg niet door. Dat zou wat mij betreft een gemiste kans zijn.

Inwoners en (agrarische) bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Zoals zorg op afstand, flexwerken, dataopslag en niet te vergeten huiswerk voor school. We kunnen niet zonder snel internet.

Maar voor het zover is moet er nog veel gebeuren. We hebben ambassadeurs nodig die de Vraagbundeling, samen met CIF en de gemeente, gaan regisseren. 4 Juli heb ik al een afspraak in mijn agenda staan met belangenverenigingen, om te overleggen hoe wij dit het best gezamenlijk op kunnen pakken. In het laatste kwartaal van dit jaar gaat de vraagbundeling van start met als inzet de glasvezelaansluiting in 2017 te realiseren.
Ik ga er vanuit dat we met z'n allen de digitale woestijn in ons buitengebied kunnen omvormen naar een digitale oase."

- Wethouder Henk Hengeveld, 29 juni 2016.

Oude IJsselstreek

Breedband Technologieën

In Oude IJsselstreek, zijn er vier technologieën in gebruik voor internet via vaste verbindingen:

1.    ADSL (via het kopernetwerk van KPN)
2.    VDSL
3.    Kabel (bijv. via coaxkabel van Ziggo)
4.    Glasvezel (o.a. via Reggefiber)

De volgende grafiek geeft een overzicht voor de veertien kernen. In het grafiek, “Null” betekent dat er (volgens KPN) geen internet dienst via een vaste verbinding mogelijk is, en “FttH” (Fiber to the Home) betekent een breedband verbinding via Glasvezel.

Informatie van de KPN FPI database.

Een netwerk met VDSL, Kabel of Glasvezel technologieën is een zogenoemd "Next Generation Access" netwerk. 

Qua technologie, het is ook duidelijk dat Heelweg zit ver achter – boven 90% van adressen hebben alleen een traag ADSL aansluitingen, en, volgens de KPN FPI database, er zijn 34 adressen waar geen internet mogelijk is. Alleen twee adressen in Heelweg hebben een VDSL verbinding. Het resultaat is dat 51% van Heelwegse huishoudens hebben alleen 3 Mbits/s of minder (download) internetsnelheid en 66% van de huishoudens in Heelweg hebben alleen 4 Mbits/s of minder (download) internetsnelheid. 

Voorst is ook slecht, met 27 adressen waar geen internet mogelijk is (volgens KPN), en de rest van traag ADSL aansluitingen. 60% van Voorst huishoudens hebben 4 Mbits/s of minder (download) internetsnelheid.

KPN heeft gezegd dat hun prioriteit is aan het upgraden van bestaande kopernetwerken van VDSL met technologieën zoals vectoring en pair bonding. Volgens KPN is dat “een efficiëntere en vooral goedkopere methode om hogere snelheden tot 400 Mbit/s te bieden dan glasvezel”.  Natuurlijk is het belangrijkste woord in dat zin: “tot”.

In de praktijk, snelheden via VDSL2 en bonding geeft lagere snelheden, vooral in het buitengebieden. Dat is te zien in onze data voor Oude IJsselstreek. Van de 2.457 adressen met VDSL technologie, 719 zijn minder dan 30 Mbits/s, en er zijn alleen twee adressen met de hoogste snelheid van 200 Mbits/s. In Heelweg, de twee huizen met VDSL verbinding hebben alleen 12 Mbits/s. 

In totaal, qua internetsnelheid, er zijn 3.225 adressen in Oude IJsselstreek die valt beneden het EU doel van 30 Mbits/s voor snel internet.

 

Buitengebieden Zijn “Wit” Gebieden in Oude IJsselstreek.

De Europese Commissie maakt onderscheid tussen wit, grijs en zwart gebieden qua NGA (Next Generation Access) netwerken:

  • Wit NGA-netwerk gebied. Een gebied waar NGA-netwerken momenteel niet voorhanden zijn en waarschijnlijk niet in de nabije toekomst (3 jaar) door particuliere investeerders zullen worden aangelegd en volledig operationeel zullen worden gemaakt, moet als een wit NGA-gebied worden beschouwd (alleen telefoon en ADSL infrastructuur).
  • Grijs NGA-netwerk gebied. Een gebied moet als een grijs NGA-gebied worden beschouwd wanneer er in de komende drie jaar slechts één NGA-netwerk voorhanden is of zal worden uitgerold en geen andere exploitant plannen heeft om in de komende drie jaar een NGA-netwerk uit te rollen.
  • Zwart NGA-netwerk gebied. Indien er in een bepaald gebied meer dan één NGA-netwerk bestaat of in de komende drie jaar meerdere NGA-netwerken zullen worden uitgerold, moet dat gebied in beginsel als een zwart NGA-gebied worden beschouwd.

De meestal adressen in buitengebieden In Oude IJsselstreek hebben alleen ADSL infrastructuur met laag internetsnelheid en sommige hebben niks, alleen telefoon dienst over versleten koperen KPN-kabeltjes van 60 jaar oud. 

De buitengebieden in Oude IJsselstreek zijn dus "Wit". Binnen de bebouwde kommen is het vaak "Grijs", omdat sommige kernen glasvezel of coaxkabel hebben.

De volgende grafiek geeft een overzicht van het aantaal adressen (huishoudens, bedrijven, boerderijen, kantoren en scholen) per gebied in Oude IJsselstreek:

 

De volgende grafiek geeft een overzicht van het aantaal adressen in een wit gebied per kernen: 

 

In totaal, er zijn 2.504 adressen met alleen ADSL infrastructuur of (volgens KPN) geen internet dienst via een vaste verbinding mogelijk: