Achterhoek op glas

Glasvezel in Oude IJsselstreek Buitengebieden

De Stand van Zaken: oktober 2016

Juni: Gemeentelijk Beslissing

In juni 2016 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek een afsprakendocument vastgesteld waarin afspraken worden gemaakt met CIF (Communication Infrastructure Fund) om de aanleg van glasvezel te realiseren in het buitengebied van gemeente Oude IJsselstreek. Een doorbraak in een langlopend project.

Juli: Informatieavond Voor Dorpsbelangenorganisaties

Op 4 juli heeft de gemeente een informatieavond georganiseerd om dorpsbelangenorganisaties (DBOs) en LTO Noord (afdeling Oost Achterhoek) hierover nader te informeren.

Een van de doelen van deze avond was een “glasvezel aanspreekpunt” in elke DBO te benoemen.

 Het avondprogramma begon met het woord van wethouder Henk Hengeveld – hij wil dat de “digitale woestijn” in het buitengebied een digitale oase zal worden. Hij noemt de (ondersteuning) aanleg van glasvezel in het buitengebied een speerpunt in zijn beleid.

De sprekers waren:

Het project is alleen voor adressen in het buitengebied die via een koperen kabel aangesloten zijn en ten hoogste gebruik kunnen maken van ADSL of VDSL technologie voor internet, of geheel geen internetverbinding hebben.

Volgens onze schatting voor Oude IJsselstreek zijn dit 2.441 adressen. Daarnaast zijn er ook een paar kleine kernen (bijvoorbeeld Varsselder en Westendorp) die coaxkabel in het dorp hebben. Tijdens het overleg bleek dat deze snelheid ook te laag is. Echter, deze adressen vallen buiten het project. Er is wel een groep van DBO vertegenwoordigers van deze kleine kernen die met de wethouder en CIF een gesprek aangaan om hiervoor naar de mogelijkheden te kijken.

In het project staat gemeente Oude IJsselstreek op de 7de plaats in de volgorde van gemeenten. Dat betekent dat vraagbundeling in het 4de kwartaal 2016/ 1ste kwartaal 2017 gepland is. Kort voor de start van de vraagbundeling, zal CIF bijeenkomsten organiseren voor de Ambassadeurs.

12 Juli: Convenant Ondertekend tussen de Gemeente en CIF

Deze ondertekening is een belangrijke stap op weg naar de aanleg van glasvezel in het buitengebied.  Naar verwachting start eind 2016/begin 2017 de vraagbundeling: een inventarisatiemethode om te toetsen of er binnen de gemeente voldoende animo is voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. De belangenverenigingen en ambassadeurs hebben een belangrijke rol hierin. De aanleg van het glasvezelnetwerk, mits 50% deelneemt, moet dan voor 1 januari 2018 zijn afgerond.   

September: Informatieavond Voor DBO Glasvezel Aanspreekpunten

Op 27 september, organiseerden wij (Jan Geert Hek en Geoff Coupe, samen met Jan Maalderink, gebiedsmakelaar van de gemeente) een vergadering in het Gemeentehuis te Gendringen voor de DBO glasvezel aanspreekpunten.

Het doel van deze vergadering was met hun de plannen bespreken voor de komende maanden. We gingen hierbij kijken naar concrete data voor informatieavonden per dorp om ambassadeurs te werven, en de publiciteit op gang te krijgen. Wij hebben ook een Facebookgroep opgericht om met elkaar te kunnen communiceren.

We hebben besloten om een serie van openbare informatieavonden (een per DBO) te organiseren, tijdens het maand november.

Het doel van elke informatieavond is de lokale bewoners op de hoogte te brengen over glasvezel, voorbereiden voor het glasvezel campagne van "Glasvezel buitenaf", en potentiële ambassadeurs te werven.

Op het ogenblik hebben we de volgende data:

  • 11 november: Sinderen bewoners (Buurtschapshuis, Sinderen, 20:00 uur)
  • 16 november: Silvolde en Bontebrug bewoners (Ons Pakhuus, Silvolde, 20:00 uur)
  • 23 november: Megchelen bewoners (café/restaurant Jan ter Voert, 20:00)
  • 24 november: Breedenbroek en Voorst bewoners (restaurant van Hal, 20:00 uur)
  • 29 november: Etten bewoners (zalencentrum Koster, 19:30 uur)

Oktober: Vertraging voor snel internet in buitengebied?

Misschien hebben jullie het artikel in De Gelderlander op 5 oktober gezien: Vertraging voor snel internet in buitengebied.

Jan Maalderink heeft contact gehad met de instantie die de vraagbundeling en uitvoering doet en het lijkt erop dat voor onze gemeente de planning, vraagbundeling eind dit jaar begin volgend jaar, gewoon door kan gaan.

Een week later was er een bestuurlijk overleg, met de colleges van de deelnemende gemeenten en vertegenwoordigers van de investeringsmaatschappij CIF, om opheldering te geven over het krantenartikel en de verdere planning voor aanleg van glasvezel in het buitengebied.

CIF heeft besloten om de start van de campagne voor aanleg van glasvezel in het buitengebied van Oost Gelre en Aalten naar het nieuwe jaar te verplaatsen. De informatieavonden in oktober (voor Oost Gelre en Aalten) gaan wel gewoon door. 

CIF is begonnen met de glasvezelcampagnes in Twente, en de aantrekkingskracht is enorm gebleken. De vraag naar een snelle internetverbinding is groter dan CIF van tevoren heeft voorzien. Bovendien komen er aanvullende vragen, zoals bedrijventerreinen en recreatieparken die ook graag aangesloten willen worden op het glasvezelnetwerk. CIF wil daar graag aan meewerken, en gaat in het licht van deze succesvolle glasvezelcampagnes haar organisatie vergroten en inrichten op deze extra vraag.

Maar, CIF heeft ook gezegd dat voor Oude IJsselstreek, de planning blijft: vraagbundeling eind dit jaar begin volgend jaar.

Het volgende bestuurlijk vergadering is begin december, en Jan Maalderink zal ons op de hoogte houden.

Oktober: T-Mobile en KPN Campagnes over snel internet via 4G

KPN heeft een aanbod voor snel internet thuis met 4G, als oplossing voor het buitengebied met minder dan 6 Mbits/s internetsnelheid via ADSL. En nu (19 oktober), heeft T-Mobile ook een aanbod voor snel internet thuis met 4G gemaakt. Allebei de leveranciers zijn bezig met reclamecampagnes. Volgens ons, is het T-Mobile aanbod het meest aantrekkelijke van de twee, maar in vergelijking met echt snel internet via glasvezel, blijft glasvezel het beste oplossing, zeker voor een gezin die internet, telefoon en tv voor meerdere apparaten wil gebruiken. Een groot verschil tussen de twee abonnement modellen blijft: een glasvezel abonnement geef geen datalimiet; deze 4G abonnementen zijn op een maandelijks data gebruik gebaseerde.

De Rol van Ambassadeurs

Om alle bewoners in de buitengebieden te kunnen bereiken en te kunnen informeren over het belang van glasvezel is het nodig om in direct contact met inwoners te komen. Dat kan CIF alleen nooit behappen. Projecten uit het verleden hebben aangetoond dat een-op-een contact met de bewoners de beste manier is. Dit zou moeten gebeuren met ambassadeurs: vrijwilligers die het gesprek aangaat met zijn buurtgenoten en hen voorziet van informatie en hulp. Omdat een ambassadeur geen commerciële banden heeft, is het advies onafhankelijk en 100% gericht op zijn/haar gesprekspartner.

Het is cruciaal voor het succes van het project dat er genoeg ambassadeurs zijn in elke buurtschap van Oude IJsselstreek – ons doel is eén ambassadeur per 25 adressen/40 inwoners.

Hier in Heelweg hebben we ambassadeurs. Het volgende stap is voor de andere DBO-aanspreekpunten ambassadeurs te zoeken in de omgeving van hun DBO. 

 

Met vriendelijke groeten, Jan Geert Hek en Geoff Coupe

OudeIJsselstreekOpGlas.nl.